Изкуственият интелект на „Гугъл“ с втора победа срещу световния шампион по Го

Наука 10.03.2016 13:44

Програмата за изкуствен интелект на „Гугъл“ успя да победи световния шампион по сложната китайска игра Го във втори пореден мач след над четиричасов двубой. Изненадващите победи са значителна крачка в развитието на новия вид „интуитивен“ изкуствения интелект, съобщава АФП.
Втората победа е част от предвидени пет игри между компютъра „AlphaGo“ и южнокорейския шампион Ли Се-Дол, който се смята за един от най-добрите играчи на Го в света. Вчера беше техният първи сблъсък на игралната дъска, който отново завърши в полза на изкуствения интелект.
Успехите на компютъра са от особено значение за развитието на изкуствения интелект, тъй като самата игра, за която „AlphaGo“ е проектиран, изисква значителни нива на творческо и интуитивно мислене. Тя е значително по-сложна и от шаха заради множеството възможни конфигурации на ходове на играчите. По тази причина майсторството на Го до сега се смяташе, че е привилегия само за човешкия мозък.

Най-известната победа на изкуствен интелект до сега бе тази на разработения от IBM компютър „Deep Blue“, който през 1997 г. победи шампиона по шах Гари Каспаров при втория им мач.
Първата сериозна победа на „AlphaGo“ дойде, след като компютъра победи с 5:0 европейския шампион Фан Хуей миналия октомври. Предполагаше се обаче, че изкуственият интелект ще се затрудни срещу 33-годишния Ли, който е начело на световните ранглисти през последното десетилетие.
„AlphaGo“ използва две неутрални мрежи, които работят паралелно и си взаимодействат. Първата „мрежа на оценяването“ прави преценка на позициите на черните и бели пулове, с които се играе Го. Втората „мрежа на съобразителността“ избира ходовете си на базата на продължително изучаване на предишните ходове на човека и програмираните в нея прости ходове.
Срещите между компютъра и световния шампион, определени от медиите като „мача на века“, се провеждат в известния хотел „Четири сезона“ в Сеул. Те също така се следят от експерти по изкуствен интелект, както и от десетки милиони фенове на Го в Източна Азия. Мачовете се предават на живо и по телевизионни канали в Южна Корея, Япония и Китай.
Самият Ли изглежда се е затруднил още в началото на играта, след като „AlphaGo“ е предприел няколко „изненадващо оригинални“ хода, заяви коментатора и професионален играч на Го Ким Сон-Рьон. „Ако проведете проучване сред всички 1300 професионални играчи на Го в Южна Корея, Япония и Китай нито един от тях няма да избере този ход“, каза още Ким. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827